economie

Nederlandsche Bank: kabinet blijf bezuinigen

Door Arne Hankel - 14 maart 2013

De bezuinigingen en economische hervormingen moeten doorgaan ondanks tegenvallende economische ontwikkelingen en de stijgende werkloosheid. Dat vindt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot.

‘Er zijn betekenisvolle hervormingen ingezet. Het is een langdurig en pijnlijk proces, maar dat is geen reden om de maatregelen af te zwakken. Ze zijn onontbeerlijk om uiteindelijk weer te komen tot een duurzame economische groei,’ aldus Knot donderdag bij de presentatie van het jaarverslag van de centrale bank.

Begrotingstekort

Knot vindt het acceptabel dat het Nederlandse begrotingstekort dit jaar nog hoger is dan het Europees vastgelegde maximum van 3 procent. In 2014 zijn echter extra maatregelen nodig om het tekort wel onder die grens te krijgen.

‘Zonder aanvullende maatregelen geven we de vooruitgang die dit jaar wordt geboekt weer prijs. Die negatieve ontwikkeling moeten we corrigeren, juist vanwege de fragiele economische situatie.’ Het bedrag van 3,5 miljard euro aan bezuinigingen dat daarbij nodig is, bestempelde Knot als ‘gematigd’.

Herstel

De centralebankpresident ziet geen mogelijkheden om op korte termijn iets te doen tegen de sterk stijgende werkloosheid. ‘Het belangrijkste dat we nu kunnen doen is doorgaan met hervormen, de arbeidsmarkt aanpakken en zorgen dat we onze concurrentiepositie handhaven.’

DNB verwacht dat in de tweede helft van dit jaar een voorzichtig economisch herstel inzet, dat in 2014 verder kan worden uitgebreid. ‘De eerste zonnestralen breken door, maar de kou is hardnekkiger dan gedacht,’ vatte Knot de economische situatie samen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.