economie

Paniek op de beursvloer om verwachte downgrade Italië

Door Servaas van der Laan - 25 maart 2013

Het bericht over een mogelijke afwaardering van Italië door de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s heeft de beurzen in Europa en de Verenigde Staten in het rood doen schieten. Ook uitspraken van eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hebben voor paniekreacties gezorgd.

De beurs in Milaan schoot in korte tijd 2 procentpunten omlaag toen werd bekendgemaakt dat Moody’s een afwaardering van de Italiaanse economie voorbereidt.

Ook Wall Street schoot maandag in het rood en in Spanje verloren de aandelen in Bankia maar liefst 44 procent.

Dijsselbloem

Zorgen zijn er ook over de uitspraken van Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. De PvdA-minister zei maandag dat de aanpak van het bankenprobleem in Cyprus model moet staan voor toekomstige oplossingen van bankencrises in de eurozone.

Bij het reddingspakket van Cyprus worden ook spaarders met tegoeden boven de 100.000 euro getroffen doordat ze hun spaargeld boven dat bedrag kwijtraken. Aandeelhouders van zwakkere banken, zoals in Spanje en Slovenië zijn bang dat na Cyprus ook die landen op een dergelijke manier zullen worden gered.

Negatief effect

Moody’s, dat de afwaardering van Italië nog niet wil bevestigen, schrijft maandag dat de hele reddingsactie van Cyprus een negatief effect heeft op de waarde van de hele eurozone.

De actie heeft volgens Moody’s voor veel onzekerheid gezorgd bij investeerders die zich daarom steeds meer op gebieden buiten de eurozone zullen richten.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.