economie

Pensioenfondsen gaan hypotheken financieren

Door Arne Hankel - 12 maart 2013

Pensioenfondsen zijn door garanties van de staat bereid om voor tientallen miljarden euro’s hypotheken van banken te financieren. Banken krijgen daardoor meer ruimte om nieuwe leningen te verstrekken aan huizenkopers. De regeling moet de economie op gang helpen.

Het Financieele Dagblad meldt de overeenkomst tussen de banken en de pensioenfondsen dinsdag, op basis van het ministerie voor Wonen en Rijksdienst.

Spaartekort

De nieuwe regeling moet het probleem oplossen van het binnenlandse spaartekort van  450 miljard euro, waar banken nu onder gebukt gaan. Dat tekort is ontstaan doordat er in het verleden veel meer hypotheken en kredieten zijn verstrekt dan dat er aan spaargeld tegenover stond.

Banken moeten het tekort op dit moment lenen op de internationale kapitaalmarkt en dat is duur. Bovendien bestaat het risico dat de geldkraan dichtgaat bij onrust op de financiële markten.

Staatsgarantie

Het voordeel voor de regeling met de pensioenfondsen is dat de banken een deel van hun hypotheken kunnen laten financieren, waardoor ze meer ruimte krijgen voor andere leningen.

Door de garantie van de staat is het risico voor pensioenfondsen een stuk minder groot en zullen de rentekosten voor banken lager zijn dan op de hypotheekportefeuilles die ze nu rechtstreeks aan beleggers verkopen.

Nieuwe instelling

In het plan komt er een nieuwe instelling die kredieten met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) financiert voor banken.

De instelling trekt op haar beurt geld aan door obligaties met staatsgarantie uit te geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.