economie

Recordaantal faillissementen, vooruitzichten somber

Door Shari Deira - 11 maart 2013

Het aantal failliet verklaarde bedrijven en instellingen is vorige maand opgelopen tot 755. Dat is het hoogste aantal in een maand ooit en ongeveer 20 procent meer dan in de maand februari vorig jaar.

Ook in januari lag met 734 het aantal faillissementen hoog, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over heel 2012 telde het CBS bijna 7.400 faillissementen, het hoogste aantal dat ooit in een jaar werd gemeten.

Klanten

‘De crisis woekert voort, het is nu al vijf jaar aan de gang,’ zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. ‘De zwakkere bedrijven gingen als eerst kopje onder, maar nu zie je dat ook gezonde bedrijven het niet meer redden.’

Dat komt vooral doordat steeds meer klanten hun rekeningen niet meer betalen. Het gaat volgens Van Mulligen in alle sectoren slecht, maar de zwaarste klappen vallen in de bouw en de detailhandel.

Gifbeker

De CBS-econoom ziet het somber in voor de rest van het jaar. ‘Dit gaat weer ten koste van de werkgelegenheid, de stijging van de werkloosheid zet zich alleen maar door. De gifbeker is nog niet leeg, de voortekenen voor de komende maanden zijn ronduit beroerd.’

Eerder vandaag bleek uit de zogeheten verwachtingsindex dat het Nederlandse ondernemersvertrouwen is afgenomen. In februari stond de index op -45, nu is de index gedaald naar -65.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.