economie

SNS REAAL-baas: ‘Medewerker werd met stenen bekogeld’

Door Jean Dohmen - 28 maart 2013

Gerard van Olphen, die sinds 1 februari de genationaliseerde bankverzekeraar SNS REAAL leidt, stond al een week voor de nationalisatie klaar in de coulissen. De bestuursvoorzitter zegt dat in een interview in het nieuwe nummer van Elsevier.

In de nacht van 31 januari op 1 februari kreeg Van Olphen, op dat moment nog bestuurder bij verzekeraar Achmea, een sms’je van het ministerie dat de laatste poging van SNS REAAL om nationalisatie te voorkomen, was mislukt. Het betekende dat Van Olphen een dag later aan de slag moest als nieuwe baas.

Discussie

Van Olphen gaat bij SNS REAAL 550.000 euro per jaar verdienen, fors minder dan bij zijn oude werkgever. De discussie over het salaris stoorde hem. ‘Ik heb wel eens verheffender Kamerdebatten gezien,’ zegt hij.

Andere gebeurtenissen deden hem meer pijn. Van Olphen: ‘Er kwamen hier na de nationalisatie mailtjes binnen bij gewone medewerkers. “De gaskamers van Auschwitz staan weer open.” Een collega die van fietsen houdt, stapte op zijn racefiets in een shirt met ons logo en werd met stenen bekogeld.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.