economie

‘Vakbond overdrijft stakingen bij Albert Heijn’

Door Claartje Vogel - 18 maart 2013

Bij vijf van de zes distributiecentra van Albert Heijn wordt maandag gestaakt, maar de distributiecentra liggen niet plat. ‘De FNV is onjuiste beeldvorming aan het creëren,’ zegt bestuursvoorzitter Sander van der Laan van Albert Heijn.

De topman zegt dat maandag tegen BNR Nieuwsradio.

‘Om een reëel beeld te geven: er zijn op dit moment dertienhonderd distributiemensen aan het werk en er zijn minder dan honderd aan het staken.’

Cijfers

FNV Bondgenoten beweert dat maandag zevenhonderd tot achthonderd vaste medewerkers van de supermarktketen het werk neerleggen. In totaal werken ongeveer honderdduizend mensen bij Albert Heijn.

De stakingsacties begonnen dit weekend in Zaandam, Pijnacker en Tilburg. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn valt het mee: zaterdag staakten veertig mensen, zondag slechts twee.

‘Onder controle’

‘Op dit moment liggen de schappen prima vol en hebben we onze bevoorrading onder controle,’ aldus Van der Laan. Volgens de FNV kan dit snel kan veranderen als de acties worden doorgezet.

Het conflict tussen Albert Heijn en FNV Bondgenoten ontstond eind vorige week. CNV Dienstenbond en Albert Heijn werden het vrijdag eens over een nieuwe tweejarige cao, maar de FNV wees dat akkoord van de hand.

Vervolgacties

De bond eist loonsverhoging voor de werknemers en meer zekerheid voor onder anderen uitzendkrachten. Een woordvoerder van Albert Heijn gaf zondagavond aan dat de winkelketen niet verder onderhandelt en dat de uitnodiging voor de vakbond nog altijd geldt om ‘een prima cao’ te tekenen.

Actievoerders zullen maandagmiddag bij verschillende Albert Heijns in Nederland flyeren, om zo hun protest zichtbaar te maken voor de klanten van de supermarktketen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.