economie

Vakcentrales negatief over bezuinigingsplannen kabinet

Door Shari Deira - 01 maart 2013

Vakcentrales FNV en CNV zijn niet te spreken over de bezuinigingsplannen die het kabinet vrijdag heeft bekendgemaakt. ‘Het domste dat je nu kunt doen, is nog meer bezuinigen dan ze al deden.’

Dat zegt FNV-voorzitter Ton Heerts vrijdag. ‘Hiermee help je de economie om zeep. Dit pakket aan maatregelen heeft gevolgen voor de verkennende gesprekken die werkgevers en werknemers zijn aangegaan met het kabinet.

Onacceptabel

Vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben al laten weten dat zij een nullijn voor rijksambtenaren en werknemers in de zorg onacceptabel vinden. Deze maatregel moet de schatkist zo’n 2 miljard euro opleveren.

‘Mensen verliezen hun baan, krijgen hun huis niet verkocht en houden hun handen op de knip. Ik begrijp niet hoe een nullijn in de zorg of voor ambtenaren dit verandert,’ zegt CNV-voorzitter Jaap Smit.

Volgens Abvakabo FNV staan de salarissen van ambtenaren en werknemers in de zorg al sinds 2011 stil. ‘Deze werknemers hebben de afgelopen jaren al zwaar aan koopkracht ingeleverd.’

Overleggen

De plannen van het kabinet zijn nog niet definitief. De komende weken gaan de bewindslieden overleggen met de sociale partners en de oppositie.

Heerts zegt dat de werkloosheidscijfers zullen stijgen ‘tot een onaanvaardbaar niveau’ door de geplande maatregelen. ‘Wat we nu nodig hebben, is een vertrouwensoffensief. Het kabinet moet niet bezuinigen, maar investeren in werkgelegenheid.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.