economie

Zijlstra: herziening van de verzorgingsstaat nodig

Door Shari Deira - 05 maart 2013

De economische groei is op een structureel lager niveau komen te liggen dan Nederland in het verleden gewend was. ‘Deze tijd vraagt dus om een structurele herziening van onze verwachtingen van de overheid en dwingt tot bijstelling van onze verzorgingsstaat.’

Dat schrijft VVD-fractieleider Halbe Zijlstra dinsdag in een opiniestuk in Het Financieele Dagblad.

Groei

De veel gehoorde gedachte dat het consumenten- en producentenvertrouwen op korte termijn zijn te herstellen door minder te bezuinigen, gaat volgens Zijlstra niet op.

‘Als de economische groei zich herstelt, komt het vanzelf goed is een veel gehoorde gedachte. Naar mijn mening is het echter ondenkbaar dat we in Nederland kunnen terugkeren naar de economische groeicijfers waar we in het verleden aan gewend zijn geraakt,’ schrijft Zijlstra.

Niveau

Het nieuwe gemiddelde groeiniveau van 1,5 procent betekent opnieuw een halvering van het niveau waaraan we inmiddels gewend zijn geraakt. ‘Dan kan het niet anders dan dat ook nu de overheidsfinanciën structureel in lijn worden gebracht.’

Volgens de VVD’er neemt het kabinet maatregelen die ‘de overheidsfinanciën in lijn brengen met de nieuwe fase waarin de Nederlandse economie is beland’. Het is belangrijk dat de sociale partners en de oppositie ook het begin van de eigen verantwoordelijkheid herzien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.