economie

Dijsselbloem: begrotingstekort 2014 blijft maximaal 3 procent

Door Arne Hankel - 16 april 2013

Het ‘staat buiten kijf’ dat het kabinet er in augustus voor gaat zorgen dat het begrotingstekort in 2014 op maximaal 3 procent uitkomt. ‘Als het nodig is, komen de bezuinigingsmaatregelen meteen weer terug op tafel,’ zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag.

Dijsselbloem zei dat tegen RTL Z tijdens zijn wekelijkse interview over zijn portefeuille.

Commiteren

Het kabinet had in maart een bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro opgesteld om het tekort onder de Europese norm van 3 procent terug te dringen. Maar dat pakket ligt voorlopig in de kast, als uitkomst van het sociaal akkoord dat het kabinet vorige week sloot met werkgevers en werknemers.

‘Daar committeren wij ons aan,’ zei Dijsselbloem over de drie-procentsnorm.

Bezuinigingmaatregelen

Als die norm wordt overschreden dan keren de bezuinigingsmaatregelen direct weer terug, aldus de minister van Financiën. ‘We hebben ze voorbereid. Het pakket ligt klaar.’

Premier Mark Rutte (VVD) ging er vorige week nog vanuit dat de bezuinigingen niet meer nodig zullen zijn. Dijsselbloem wil niet zo ver gaan. Wel is er volgens hem reden voor optimisme en ‘heeft de minster-president dat goed verwoord’.

Somberen

Hij noemde Ruttes oproep om niet zo te somberen en geld uit te geven ‘op zich prima’.

Dat we met z’n allen zo somber zijn is deel van het probleem, zei Dijsselbloem. Nederland staat er structureel goed voor en als de export verder aantrekt zal dat leiden tot meer investeringen, hogere salarissen en dan volgen de binnenlandse bestedingen vanzelf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.