economie

‘Dijsselbloem moet uitleg geven over storing banken’

Door Servaas van der Laan - 04 april 2013

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) moet uitleggen waarom Nederlandse banken opeens worden geconfronteerd met storingen. De vraag is of het toezicht op het internetbankieren wel adequaat is.

Dat zegt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum donderdagavond op BNR.

‘Het is de afgelopen tijd wel heel vaak misgegaan,’ zegt Van Hijum, doelend op de storingen die het online betalingsverkeer woensdag en donderdag ontregelden bij onder meer ING, Rabobank en SNS.

Toezicht

De Nederlandsche Bank (DNB) is verantwoordelijk voor het toezicht op de banken en moet erop toezien dat het betalingsverkeer betrouwbaar is.

Maar de CDA’er heeft zijn twijfels of dat toezicht wel adequaat genoeg is. ‘Ik vraag me af of er niet al eerder aanleiding was om daar kritisch naar te kijken,’ verzucht Van Hijum.

Problemen

Disfunctioneren van software lijkt de afgelopen dagen voor problemen te hebben gezorgd bij de grootste banken van Nederland. Bij klanten van ING brak woensdag paniek uit toen saldi opeens niet meer leken te kloppen. Ook konden klanten opeens niet meer betalen met hun betaalpassen.

Op kleinere schaal kampte ook SNS donderdag met problemen. Een corrupt bestand had ervoor gezorgd dat ongeveer 30.000 betalingen niet werden doorgevoerd. De bank zei het probleem donderdag nog op te zullen lossen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.