economie

Directeur IMF: ECB kan groei verder stimuleren

Door Arne Hankel - 18 april 2013

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft nog bewegingsruimte om de crisis in de eurozone verder aan te pakken en de groei te stimuleren. Dat zegt directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde.

Lagarde zei dat donderdag in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

Steuneffect

Volgens Lagarde is de ECB de enige centrale bank die nog enige bewegingsruimte heeft, na de afgelopen jaren al ‘akelig’ veel te hebben gedaan. ‘Ik vertrouw erop dat ze die ruimte zullen gebruiken als ze denken wanneer dat het meest zinvol is en het grootste steuneffect oplevert.’

Een renteverlaging door de ECB alleen is niet voldoende, denkt Lagarde.

Economische vooruitzichten

Het IMF liet dinsdag in een rapport weten dat de economische vooruitzichten voor de eurozone zorgelijk zijn, terwijl in de opkomende landen de groei sterk blijft en in de Verenigde Staten sprake van herstel is.

Het fonds voorspelt nu een economische krimp van een kwart procent in de eurozone dit jaar, waar een halfjaar geleden nog gerekend werd op een groei van die omvang.

Bezuinigingen

De IMF-voorzitter gaf aan dat soms niet direct keihard moet worden bezuinigd om de begrotingstekorten terug te dringen, maar dat juist ‘verstandig’ beleid moet worden gevoerd om de groei te stimuleren. Er moet niet ‘blind’ worden afgestevend op het terugdringen van tekorten, aldus Lagarde.

Verder zei Lagarde dat de wereldeconomie aan het groeien is en dat ze optimistisch is over de vooruitzichten voor de wereldeconomie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.