economie

FNV wil banen creëren door arbeidsduurverkorting

Door Arne Hankel - 03 april 2013

Vakbond FNV wil de arbeidsduurverkorting voor 60-plussers opnieuw invoeren om de jongerenwerkloosheid te bestrijden. Oudere werknemers moeten gedeeltelijk stoppen met werken om jongeren een kans op een baan te bieden.

Voorwaarde is wel dat de ouderen inkomenszekerheid behouden.

Sociaal overleg

De vakcentrale wil het plan inbrengen in het sociaal overleg met werkgevers en kabinet. De vakbond wijst erop dat jongeren, maar ook 45- en 55-plussers, nu erg moeilijk aan de slag komen.

‘Door hen gedeeltelijk te ontzien kunnen zij langer doorwerken en kunnen ze helpen bij de opleiding van nieuwe, jonge vakkrachten in bedrijven,’ staat in een FNV-notitie.

Crisis jaren 80

De vakcentrale grijpt hierin terug op maatregelen die tijdens de economische crisis in de jaren 80 zijn genomen om de werkloosheid te bestrijden. Ook toen werden arbeidsduurverkorting en VUT ingezet om werkgelegenheid voor jongeren te scheppen.

De vakcentrale gaat ervan uit dat die tijdelijk zijn en afgesproken kunnen worden voor de duur van drie jaar: van 2013 tot 2016.

Deeltijd-WW

Behalve aan arbeidsduurverkorting en duobanen denkt de FNV voor de komende jaren ook aan deeltijd-WW om behoud van werk en van vakkrachten mogelijk te maken.

Deeltijd-WW kan ook ingezet worden om jongeren de kans op werk te bieden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.