economie

Grote lijnen bekend van sociaal akkoord

Door Shari Deira - 11 april 2013

Werkgevers- en werknemersorganisaties komen steeds dichterbij een akkoord over de arbeidsmarkt. Behalve overeenstemming over de WW zouden de partners het ook eens over de versoepeling van het ontslagrecht en de nullijn in de zorg.

Dat melden ingewijden donderdag aan de NOS. Vermoedelijk bereiken de sociale partners volgende week een alomvattend akkoord over de arbeidsmarkt.

Kosten

Bronnen zeggen tegen de omroep dat de nullijn in de zorg wat de sociale partners betreft van tafel is. Hoeveel geld dat het kabinet zal kosten, is nog onduidelijk.

Ook zouden de onderhandelaars al akkoord zijn over de versoepeling van het ontslagrecht. De maatregel zou wel doorgaan, maar wordt vanwege de economische crisis uitgesteld.

De verplichting voor werkgevers om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen, verdwijnt. Werkgevers waren hier fel tegen. De onderhandelaars werken nu aan vrijwillige afspraken over het aan het werk helpen van arbeidsgehandicapten.

WW

Eerder vandaag werd bekend dat de sociale partners het eens zijn over de duur van de werkloosheidsuitkering WW. Het kabinet wilde de duur hiervan verkorten tot twee jaar.

Werkgevers en werknemers willen de maximale WW-duur houden op drie jaar. De eerste twee jaar betaalt de overheid, het derde jaar de werkgever. Werknemers moeten hiervoor wel een premie betalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.