economie

IMF doet sombere voorspellingen over eurozone

Door Claartje Vogel - 16 april 2013

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt een economische krimp van 0,25 procent in de eurozone, terwijl het IMF een half jaar geleden groei voorzag. De Nederlandse economie krimpt naar verwachting met 0,5 procent.

Dat blijkt uit de World Economic Outlook die het IMF dinsdag publiceert.

Zorgelijke vooruitzichten

De vooruitzichten voor de eurozone zijn ‘zorgelijk’. Het IMF voorspelt nu een economische krimp van 0,25 procent in de eurozone, terwijl de onderzoekers in oktober vorig jaar rekenden op een groei van die omvang. De voorspellingen voor de meeste eurolanden zijn aanzienlijk somberder dan de prognoses van een half jaar geleden.

Voor Nederland voorziet het IMF een krimp van 0,5 procent in 2013. Dit komt overeen met schattingen van het Centraal Planbureau (CPB). De Duitse economie groeit nog (plus 0,6 procent), maar voor Spanje (min 1,5 procent), Italië (min 1,5) Portugal (min 2,3 procent) en Griekenland (min 4,2 procent) houdt de recessie aan.

Verbetering

Het IMF denkt dat de situatie in de eurozone in de loop van het jaar kan verbeteren, maar meer dan een matige groei (maximaal plus 1 procent) zit er voorlopig niet in. De organisatie adviseert de eurolanden een gezamenlijke begroting te maken en om de bankenunie realiseren, om zo ‘het vertrouwen in de toekomst van de muntunie te versterken’.

Volgens de World Economic Outlook pakken de bezuinigingen in de Verenigde Staten goed uit. ’s Werelds grootste economie groeit dit jaar naar schatting met 1,9 procent en volgend jaar met 3 procent. De opkomende Chinese economie voert de boventoon en groeit volgens het IMF met 8 procent.

Cyprus

Voor Cyprus durft het IMF geen voorspellingen te doen. De gevolgen van de financiële crisis op het eiland zijn te onzeker om een prognose te kunnen maken. Over de verwachte inflatie en werkloosheid durft het IMF ook nog geen uitspraken te doen. Het is wel zeker dat de economie zal krimpen.

De Cypriotische minister van Arbeid voorspelde dat zijn land een zware recessie zal doormaken en de werkloosheid fors zal stijgen. Vorig jaar kromp de economie met 2,4 procent en liep de economie op tot ruim 12 procent van de beroepsbevolking. Doordat Cyprus de bankensector afslankt, verdwijnen er dit jaar nog eens duizenden banen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.