economie

KPN betaalt geen dividend aan aandeelhouders

Door Arne Hankel - 23 april 2013

KPN betaalt dit jaar en volgend jaar geen dividend aan zijn aandeelhouders. De beslissing hangt samen met de aandelenuitgifte ter waarde van 3 miljard euro die KPN binnenkort wil doen, waardoor het aantal uitstaande aandelen zal toenemen.

Het telecombedrijf maakte dinsdag bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal, bekend geen dividend uit te keren.

Hervatting winstuitkering

Het is de bedoeling dat de winstuitkeringen na 2014 worden hervat, maar dat is afhankelijk van hoe de onderneming er dan financieel en operationeel voor staat.

Om de balans te versterken wil KPN aandelen uitgeven ter waarde van 3 miljard euro. Daarnaast heeft het bedrijf de afgelopen periode leningen afgesloten die aan het einde van de looptijd deels in nieuwe aandelen kunnen worden omgezet. Die hebben nog eens 2 miljard euro aan nieuw kapitaal opgeleverd, waarvan de helft tot het zogenoemde kernkapitaal mag worden gerekend.

4G

KPN kampt met teruglopende inkomsten uit bellen en sms’en door de sterke opkomst van gratis of veel goedkopere communicatiediensten via (mobiel) internet.

Tegelijkertijd nemen de kosten voor uitbreiding, verbetering en onderhoud van het netwerk sterk toe. Het telecomconcern telde eind vorig jaar bij een veiling 1,35 miljard euro neer voor een frequentie voor 4G, een snellere vorm van mobiel internet.

Gedaalde omzet

De omzet van KPN daalde in het afgelopen jaar tot 2,9 miljard euro, van 3,2 miljard euro een jaar eerder. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 140 miljoen euro. De resultaten blijven achter bij de verwachtingen van analisten.

Volgens topman Eelco Blok zijn de prestaties van KPN in lijn met de aangepaste doelstellingen die het bedrijf in februari uitsprak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.