economie

Onderzoek redding Cyprus, minister Financiën stapt op

Door Servaas van der Laan - 02 april 2013

De Cypriotische minister van Financiën Michalis Sarris wacht het onderzoek naar de bankencrisis op het eiland niet af en stapt op. President Nicos Anastasiades zou ook een dubieuze rol hebben gespeeld maar blijft voorlopig aan.

Anastasiades ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet.

‘Onderzoek niet alleen mijn persoon en mijn familieleden, maar ook het advocatenkantoor waar ik in het verleden partner van was,’ gaf de president de onderzoekers als tip mee.

Hectisch

Volgens de president was de situatie in Brussel veel te hectisch om überhaupt informatie te hebben kunnen lekken. Griekse media schreven dinsdag dat de schoonzoon van Anastasiades 21 miljoen euro heeft weggesluisd van de Laiki Bank vlak voordat de bank zou worden gesaneerd.

Dubieuze rol

Wat de rol van de minister van Financiën is geweest, is niet duidelijk. Maar om alle ruimte aan de commissie te geven, stapte de minister dinsdag al op. Sarris was begin dit jaar enkele maanden uitvoerend voorzitter van de noodlijdende Laiki-bank.

De onderzoekscommissie bestaat uit drie voormalige rechters van het hoogste gerechtshof op Cyprus.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.