economie

Pleister op de wonden: wegenbelasting voor Oost-Europeanen

Door Servaas van der Laan - 27 april 2013

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) lijkt de negatieve aandacht rond de Bulgaarse belastingfraude te willen compenseren met een goed nieuwtje. Binnenkort moeten ook de eigenaren van in Oost-Europa geregistreerde voertuigen in Nederland wegenbelasting gaan betalen.

De staatssecretaris kondigde de belastingmaatregel zaterdag aan bij de Tros Autoshow.

Op dit moment hoeven bezitters van voertuigen met buitenlandse kentekens geen motorrijtuigenbelasting te betalen, omdat men ervan uitgaat dat dit in het thuisland gebeurt.

Niet fair

Maar dat gaat volgens Weekers veranderen. Vooral omdat veel Oost-Europeanen hier lang verblijven voor werk of iets anders.

‘Het lijkt mij wel fair als ze veel in Nederland van de weg gebruik maken dat ze gewoon meebetalen,’ zei de VVD’er.

Weekers had ook een goed nieuwtje voor bezitters van oldtimers. Klassieke auto’s ouder dan 40 jaar worden niet meer belast. Eerder was besloten dat alle voertuigen, dus ook oudjes, zouden moeten worden belast.

Belastingfraude

Maar los van de goede nieuwtjes hangt de enormge belastingfraude van Oost-Europese spookburgers nog altijd als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Weekers.

Een spoeddebat kwam er afgelopen week niet, maar de VVD’er zal na het reces moeten uitleggen hoe het kan dat hij niets van de omvangrijke fraude wist en waarom er niets tegen is gedaan.

Ook moet hij uitleggen waarom zijn ambtenaren claimen dat de staatssecretaris wel degelijk op de hoogte moet zijn geweest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.