economie

‘Sociale partners houden WW-duur van drie jaar overeind’

Door Shari Deira - 11 april 2013

Een alomvattend akkoord hebben werkgevers- en werknemersorganisaties nog niet bereikt. Wel zijn beide partijen het volgens bronnen eens over de duur van werkloosheidsuitkering WW. Het lijkt erop dat de maximale WW-duur drie jaar blijft.

Dat bevestigen ingewijden donderdag in de Volkskrant. Het is de bedoeling dat de overheid de eerste twee jaar WW betaalt en de werkgever het derde jaar. Werknemers moeten hiervoor premie betalen.

Overleg

Volgens de krant is het overleg tussen de sociale partners in een beslissende fase beland. Naar verwachting bereiken de werkgevers en werknemers binnen een week akkoord. Zij houden tijdens het overleg contact met het kabinet.

VVD en PvdA willen de duur van de WW-uitkering inkorten tot twee jaar. Het eerste jaar is de uitkering 70 procent van het loon en in het tweede jaar zakt deze naar bijstandsniveau.

Quotum

De vakbonden vinden het kabinetsplan voor de WW te ver gaan. Om de langere WW-duur te behouden, zijn bonden bereid werknemers een premie te vragen.

Werkgevers krijgen op hun beurt geen quotum opgelegd voor het aantal jonggehandicapten en werkers uit een sociale werkplaats, schrijft de krant. Het kabinet wilde hiervoor een minimum eisen.

De laatste weken was er onvrede in de Tweede Kamer over de duur van het sociaal overleg. Het kabinet gaf deze week nog aan vertrouwen te hebben in het overleg en wilde de onderhandelaars geen deadline opleggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.