economie

Spaanse werkloosheid bereikt nieuw record: 27,2 procent

Door Shari Deira - 25 april 2013

De Spaanse werkloosheid heeft donderdag een nieuw hoogtepunt bereikt. Van de beroepsbevolking zat 27,2 procent het eerste kwartaal thuis zonder werk. Dat zijn ruim 6,2 miljoen Spanjaarden.

Dat heeft het Spaanse statistiekenbureau INE bekendgemaakt. In het eerste kwartaal vorig jaar was het werkloosheidspercentage nog 24,4 procent.

Crisis

Het aantal werklozen had het afgelopen kwartaal nog hoger kunnen uitvallen. Uit de cijfers blijkt dat de Spaanse beroepsbevolking de afgelopen maanden kleiner is geworden. Meer Spanjaarden en buitenlanders hebben, vanwege de economische crisis, het land inmiddels verlaten.

In het eerste kwartaal waren er ook minder banen dan in dezelfde periode vorig jaar. Waren het er begin vorig jaar nog 17,4 miljoen, dit jaar is dat aantal gezakt tot 16,6 miljoen.

Bezuinigingen

De stijging van het aantal werklozen werd door economen al voorspeld. Verwacht wordt dat de Spaanse regering nu minder bezuinigingen zal doorvoeren.

Maandag bleek dat het aantal inwoners van Spanje is gedaald met 206.000 mensen tot 47,1 miljoen. Meer geregistreerde buitenlanders hebben het land verlaten, terwijl het Zuid-Europese land tot een paar jaar geleden veel arbeidsmigranten aantrok. Het is voor het eerst dat Spaanse bevolking is gekrompen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.