economie

Steeds meer huiseigenaren worstelen met hypotheekachterstand

Door Claartje Vogel - 15 april 2013

Het aantal woningbezitters dat moeite heeft om de hypotheek te betalen is met vijfentwintig procent gestegen. Op dit moment hebben 82.000 huiseigenaren een betalingsachterstand van meer dan drie maanden.

Dat blijkt uit de Hypotheekbarometer die het Bureau Krediet Registratie (BKR) maandag publiceerde.

Stijgende lijn

In 2008 waren er 31.500 huiseigenaren met betaalproblemen, nu is dat aantal meer dan verdubbeld. Volgens BKR heeft de toename te maken met de vastzittende huizenmarkt, stijgende werkloosheid en echtscheidingen. ‘We zien nu al een aantal periodes op een rij een stijgende lijn,’ zegt directeur Peter van den Bosch.

Sinds 1 januari dit jaar kwamen er bijna vijfduizend woningbezitters met een betaalachterstand bij. Ondanks de forse stijging is het aantal wanbetalers relatief laag. Het gaat om 1,6 procent van alle huiseigenaren.

Geen onwil

Het BKR benadrukt dat het niet gaat om huiseigenaren die niet willen betalen: ‘Het gaat niet om bewuste wanbetalers. Mensen met een huis doen hard hun best om te voldoende aan de maandelijkse lasten van de hypotheek. Het betreft immers een van de belangrijkste basisbehoeftes: een dak boven het hoofd.’

Volgens het BKR zijn betalingsproblemen bij de Belastingdienst, zorgverzekeraars, woningcorporaties en energieleveranciers ‘veel groter’. Hoe groot die problemen werkelijk zijn is niet duidelijk, want schulden in deze sectoren worden niet centraal geregistreerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.