economie

Aantal banen in financiële sector hard gedaald

Door Shari Deira - 27 mei 2013

Het aantal banen in de financiële sector is de afgelopen vijf jaar afgenomen met 18,5 procent. Dit terwijl het aantal werkplekken in Nederland in dezelfde periode licht is toegenomen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van jaarverslagen van twaalf bedrijven met het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas, meldt Het Financieele Dagblad.

Werknemers

Niet alleen bij banken zijn er duizenden banen verdwenen, ook bij advocaten- en accountantskantoren is het aantal werknemers met tientallen procenten afgenomen.

Financiële instellingen die niet op de Zuidas zitten, snoeien ook flink in hun personeelsbestand. Zo verdwijnen er bij de Rabobank de komende jaren ongeveer achtduizend arbeidsplaatsen.

Huur

Experts denken dat de afname van het aantal banen nog niet ten einde is. ‘We zijn nu 20 tot 30 procent van de werkgelegenheid kwijt,’ zegt Carla Kiburg van FNV Finance tegen de krant. ‘Ik verwacht dat in totaal de helft van de banen bij banken verdwijnt.’

Als resultaat van de afname van het aantal arbeidsplekken, zijn de huurprijzen op de Zuidas gedaald. In 2011 betaalden bedrijven nog 320 euro per vierkante meter tegenover 310 euro nu. Bovendien kunnen bedrijven nog kortingen bedingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.