economie

China vermindert staatsinvloed op economie

Door Arne Hankel - 07 mei 2013

China gaat zich minder bemoeien met de economie van het communistische land. De regering gaat pragmatisch optreden om ingrijpende hervormingen in de Volksrepubliek te realiseren, zegt premier Li Keqiang.

Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag.

Wisselkoers

Onder die hervormingen valt het opheffen van beperkingen zoals die van de handel in de Chinese munt yuan op de kapitaalmarkt. De yuan zou op den duur gaan ‘zweven’.

De Volksbank van China houdt op dit moment de waarde van de munt nog in zijn greep, uit vrees dat een vrije wisselkoers onrustige en nadelige geldstromen in en uit het land aanjaagt. Maar de greep op de yuan hindert de plannen van de regering om tot een echte vrije markt en daarmee meer groei te komen.

Stagnerende economie

De in maart aangetreden regering denkt dat de staatsbemoeienis een ‘robuuste groei’ van de Chinese economie in de weg staat. De economische groei van China, de tweede economie van de wereld, stagneert.

Het hervormingspakket bevat meer dan zestig punten waarmee de vereiste toestemming van de centrale regering voor economische activiteiten wordt afgeschaft.

Waarnemers denken echter dat de Chinezen geen haast zullen maken met de hervormingen. Zij rekenen erop dat de maatregelen mogelijk pas over vijf jaar zullen worden doorgevoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.