economie

Dijsselbloem verwacht miljarden extra te bezuinigen

Door Anna Vossers - 28 mei 2013

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) verwacht miljarden euro’s extra te moeten bezuinigen. Eerder werden bezuinigingen nog uitgesteld toen het kabinet een Sociaal Akkoord sloot met de werkgevers en werknemers.

‘Je hoeft geen whizzkid te zijn om te zien dat de economische problemen de laatste weken eerder groter dan kleiner zijn geworden,’ zegt Dijsselbloem dinsdag tegen RTLZ. Volgens dat programma zouden VVD en PvdA in gesprek zijn met de oppositie over nieuwe bezuinigingen voor een bedrag tot 6 miljard euro.

Sociaal akkoord

Het kabinet hoopte dat het Sociaal Akkoord zou leiden tot hernieuwd vertrouwen in de Nederlandse economie. Maar tegelijkertijd stelde het daarmee voor 4 miljard euro aan eerder aangekondigde bezuinigingen uit.

Onder meer de nullijn in de zorgsector, waardoor lonen in de zorg voor 2,5 jaar bevroren zouden worden, de versoepeling van het ontslagrecht en de beperking van de ontslagvergoeding zijn door het Sociaal Akkoord niet doorgegaan. Wel worden nulurencontracten in de zorg verboden en wordt vanaf 2016 de werkloosheiduitkering nog maar twee jaar door het Rijk betaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.