economie

Duitse banken brengen goedkope hypotheken naar Nederland

Door Shari Deira - 31 mei 2013

Nederlanders kunnen vanaf vrijdag een huis kopen met een Duitse annuïteitenhypotheek. Een consortium van ongeveer twintig Duitse instellingen, waaronder grootmacht Deutsche Bank, begeeft zich op de Nederlandse hypotheekmarkt.

De banken staan op het punt om met de annuïteitenhypotheken met een lage rente een prijzenoorlog te ontketenen met Nederlandse banken, meldt de Volkskrant.

Reacties

Huizenkopers kunnen de Duitse hypotheek afsluiten bij twintig zelfstandige hypotheekadviseurs in heel Nederland. Het nieuws over de Duitse hypotheken is vroegtijdig gelekt in de lokale krant de Stentor.

Rob Jansen van adviesbureau Adfinis in Deventer zegt dat zijn kantoor is overspoeld met reacties. ‘Ik ben totaal overvallen. We wilden het alleen lokaal bekendmaken maar krijgen nu al telefoontjes van huizenkopers uit het hele land.’

Nederlandse adviseurs zijn pas twee weken aan het proefdraaien met de Duitse hypotheken. Toch zijn er al harde afspraken gemaakt en zal het plan niet meer worden afgeblazen, zegt de Duitse contactpersoon van Adfnis.

Rente

De Duitse banken gaan de hypotheken in Nederland verkopen tegen Duitse prijzen. Die liggen onder die van de Nederlandse hypotheekverstrekkers.

De rente op een Nederlandse NHG-hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar ligt nu tussen de 3,9 en 4,5 procent. Het Duitse consortium vraagt hiervoor ongeveer 2,8 procent rente.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.