economie

Duitse economie licht gegroeid, Frankrijk in recessie

Door Shari Deira - 15 mei 2013

De economie van Frankrijk is in het eerste kwartaal gekrompen met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Het land verkeert daardoor voor het eerst sinds 2007 in een recessie. De Duitse economie is in de eerste drie maanden van het jaar met 0,1 procent gegroeid.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Franse en Duitse statistiekenbureau.

Uitgaven

De Franse krimp was iets sterker dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een krimp van 0,1 procent.  Frankrijk vertoonde in het derde kwartaal van vorig jaar voor het laatst een minieme groei.

De export van Frankrijk zakte vorig kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Intussen namen  de uitgaven van huishoudens met 0,1 procent af en werd er bijna 1 procent minder geïnvesteerd dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Consumenten

In Duitsland gaat het beter dan in Frankrijk, al viel de groei van Europa’s grootste economie lager uit dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een vooruitgang van 0,3 procent. De groei volgt op een krimp van 0,7 procent in de laatste drie maanden van vorig jaar.

Het slechte weer is een van de oorzaken van het tegenvallende groeicijfer. De lange winter zette een rem op de groei van de bouwsector. Consumenten zorgden voor de enige positieve bijdrage door meer uit te geven dan het vorige kwartaal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.