economie

Flinke belastingtegenvaller Rijk door krimpende economie

Door Servaas van der Laan - 08 mei 2013

De Nederlandse schatkist heeft over vorig jaar een flinke belastingtegenvaller te verwerken gekregen. Een btw-verhoging kon niet voorkomen dat de inkomsten uit belastingen in 2012 miljarden lager uitvielen dan gepland.

Dat blijkt uit het Financiëel Jaarverslag van het Rijk.

Op Prinsjesdag 2011 ging het Rijk er nog vanuit dat in 2012 in totaal 139 miljard euro aan belastingen zouden worden opgehaald.

Tegenvaller

Maar in werkelijkheid inde de fiscus vorig jaar 127,6 miljard euro. Een tegenvaller van 11,4 miljard.

De economische recessie in het tweede deel van het jaar wordt als hoofdschuldige aangewezen.

De normaal sterke exportsector kon in de laatste kwartalen van 2012 de economische kar niet meer trekken waardoor de Nederlandse economie enkele procenten kromp.

Meevaller

De overheid gaf vorig jaar 2,6 miljard euro minder uit dan begroot. Die meevaller resulteert in een begrotingstekort van 4,1 procent van het bruto binnenlands product. Dat is weliswaar 0,4 procentpunt lager dan het jaar ervoor, maar nog altijd 1,1 procent boven de Europese norm en 1,2 procent boven de doelstelling uit de Miljoenennota over 2012.

De grote verschillen tussen de inkomsten en de uitgaven zijn te verklaren doordat de overheid anticipeert op uitgaven, maar niet op inkomsten. Als een uitgavepost boven de begroting uitkomt, wordt er ergens anders minder uitgegeven. Maar hogere of lagere inkomsten worden beschouwd als respectievelijke mee- en tegenvallers.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.