economie

Historische renteverlaging ECB moet economie aanjagen

Door Servaas van der Laan - 02 mei 2013

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het rentetarief (refirente) in de eurozone met 25 basispunten verlaagd naar 0,50 procent. Nooit eerder was die rente in de eurozone zo laag.

Dat heeft de ECB donderdag bekendgemaakt.

De zogenoemde herfinancieringsrente stond met 0,75 procent al historisch laag, maar de centrale bank lijkt nu een ultieme poging te doen om de economie in de eurozone aan te jagen.

Investeringen

Consumenten werken weinig van de renteverlaging. Maar bedrijven kunnen nu gemakkelijker geld lenen omdat de banken hierover minder hoeven te betalen aan de centrale bank. Gehoopt wordt dat dit de investeringen een zetje in de goede richting zal geven.

De maatregel zal vooral in Zuid-Europa met gejuich worden ontvangen, omdat daar banken nauwelijks nog geld durven uit te lenen. Maar ook in Nederland merken bedrijven terughoudendheid bij banken.

Kritiek

ECB-president Mario Draghi komt later op donderdag met een verdere toelichting. Zijn woorden zullen door de financiële wereld nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Critici vrezen dat de verlaging nauwelijks een positief effect zal hebben en dat het alleen maar de inflatie zal verhogen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.