economie

Miljardentegenvaller kabinet: minder belastinginkomsten

Door Shari Deira - 24 mei 2013

Het kabinet heeft dit jaar te maken met een flinke financiële tegenvaller. Naar verwachting komen de belasting- en premieontvangsten 8,3 miljard euro lager uit dan van te voren werd gedacht.

Uit een tussenrapportage van het ministerie van Financiën blijkt dat het gaat om tegenvallende inkomsten op vrijwel alle belasting- en premiesoorten.

Tegenvallers

De inkomsten vallen vooral tegen bij de winstbelasting (2 miljard euro minder), btw (2,1 miljard euro) en de loon- en inkomensheffing (2,4 miljard euro). Ook de inkomsten uit belasting op auto’s zijn lager en de ontvangsten uit accijnzen zijn naar beneden bijgesteld.

Aan de uitgavenkant zijn ook tegenvallers, meldt het ministerie. Zo geeft het rijk meer uit aan werkloosheidsuitkeringen en is er de extra bijdrage aan de begroting van de Europese Unie.

Tekort

De overheidsschuld is aan het eind van het jaar naar verwachting 73,6 procent van het bruto binnenlands product, alles wat burgers en bedrijven in een jaar verdienen. Dat is 3 procentpunt hoger dan het kabinet had verwacht.

Het was al bekend dat het begrotingstekort dit jaar hoger zou uitvallen. Toen het kabinet van start ging, werd er voor dit jaar een tekort verwacht van 2,6 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.