economie

Nederland krijgt extra jaar voor halen 3-procentsnorm

Door Anna Vossers - 03 mei 2013

Het begrotingstekort van Nederland neemt dit jaar niet verder af en blijft op 3,6 procent. Eurocommissaris Olli Rehn geeft Nederland een jaar langer de tijd om toch aan de Europese norm van een maximaal tekort van 3 procent te voldoen.

Dat zegt vicevoorzitter van de Europese Commissie Olli Rehn vandaag bij de presentatie van de lenteprognose voor economische groei.

Pessimistisch

Brussel is pessimistischer geworden over de Nederlandse economie dan twee maanden geleden. Toen ging de Europese Commisse nog uit van een krimp van 0,6 procent. Die krimp komt nu volgens nieuwe berekeningen uit op 0,8 procent. Eind vorig jaar was de verwachting nog dat de Nederlandse economie dit jaar zou groeien met 0,3 procent.

De staatsschuld loopt volgens Brussel op tot 74,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Consumptie

Dat de vooruitzichten slechter zijn geworden komt doordat consumenten weinig blijven uitgeven. Ook blijft de werkloosheid stijgen.

In de cijfers zijn het sociaal akkoord en het bezuinigingspakket van maart nog niet meegenomen.

2014

Voor 2014 heeft Brussel wel goed nieuws. De export zal aantrekken, is de verwachting, en daardoor kan de Nederlandse economie dan weer aantrekken. De Europese Commissie verwacht voor 2014 een groei van 0,9 procent.

De staatsschuld komt dan uit op 75,8 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.