economie

Nederland op een na welvarendste EU-land

Door Claartje Vogel - 08 mei 2013

Binnen de Europese Unie (EU) staat Nederland op de tweede plaats in de lijst welvarendste landen. Nederlanders zijn per hoofd van de bevolking ruim 30 procent welvarender dan de gemiddelde EU-inwoner. Luxemburg is het welvarendst.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Groei

In 1995 stond Nederland nog op de zevende plaats. Tussen 1995 en 2011 groeide het bruto binnenlandse product bovengemiddeld, terwijl het prijsniveau relatief minder hard steeg.

Luxemburg is het welvarendst, de totale geldwaarde van alle goederen en diensten groeide dan ook het hardst in dit land. De Luxemburgers zijn 170 procent welvarender dan de gemiddelde Europeaan.

Oost- en Zuid-Europa

Het welvaartsniveau van Oost-Europese landen groeide sinds 1995 naar het Europese gemiddelde. De economie ging vooral vooruit in de jaren in de aanloop naar hun EU-lidmaatschap. Toch zijn ze nog altijd minder welvarend dan West- en Zuid-Europese landen.

Het gemiddelde welvaartsniveau in Zuid-Europese landen daalde. Italië zat in 2011 rond het gemiddelde EU-welvaartsniveau, terwijl ze daar in 1995 nog 20 procent boven zaten.

Cyprus

Griekenland en Cyprus zaten in 1995 al onder het gemiddelde. Griekenland daalde nog verder. Op Cyprus was het welvaartsniveau in 2011 hoger dan in 1995, omdat de economie tot 2010 nog licht groeide.

Volgens cijfers van statistiekenbureau Eurostat zijn de Verenigde Staten per hoofd van de bevolking 48 procent welvarender dan de gemiddelde Europeaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.