economie

Nederlandse economie krimpt met 0,1 procent

Door Shari Deira - 15 mei 2013

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gekrompen. In de eerste drie maanden was sprake van teruggang van 0,1 procent ten opzichte van het laatste kwartaal vorig jaar.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar kromp de economie 1,7 procent.

Meubels

De Nederlandse economie krimpt al drie kwartalen op rij. In de voorgaande perioden vertoonde de economie een teruggang van achtereenvolgens 1 en 0,4 procent.

Huishoudens hebben in het eerste kwartaal 2,1 procent minder uitgegeven dan een jaar eerder. De consumptie van huishoudens neemt al twee jaar op rij af. In het eerste kwartaal werden minder auto’s, kledingstukken en meubels gekocht dan een jaar eerder.

Ook de consumptie van de overheid neemt af (0,9 procent). Deze liep de afgelopen drie jaar terug. Verder dalen ook de investeringen in bijna alle categorieën, meldt het CBS.

Mannen

De bouwsector heeft het nog steeds zwaar. De productie in de bouw lag 11,6 procent lager dan vorig jaar. De industriële productie nam met 4,5 procent af.

Het CBS publiceerde ook werkloosheidscijfers. De werkloosheid is in april gestegen tot 8,2 procent. De stijging is vooral te zien onder mannen: gemiddeld komen er maandelijks 13.000 werkloze mannen bij tegenover 7.000 vrouwen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.