economie

Nederlandse startup in strijd met Braziliaanse slippergigant

Door Servaas van der Laan - 15 mei 2013

Een teenslipper is de inzet in een patentenstrijd tussen het Nederlands tweemansbedrijf Fliplocker en het Braziliaanse miljardenconcern Grendene. De Brazilianen betwisten dat de slipper met verwisselbare bandjes een Nederlandse uitvinding is.

De zwagers Arnaud van der Vecht (39) en Stephan Vehmeijer (43) kwamen tijdens een vakantie op het idee nadat een slipper voor de zoveelste keer stuk ging toen hij achter een stoeprandje bleef haken.

Ze kwamen met een stevigere slipper waarvan het bovenste bandje verwisselbaar is: de Fliplocker.

Patenten

In 2011 richt het tweetal het bedrijf Suavesoles op en vragen vijf patenten aan op de veranderbare teenslippers.

Zelf benaderen ze de Braziliaanse slippergigant Grendene omdat ze hun afzetmarkt willen vergroten. Het bedrijf toont eerst interesse, maar trekt zich uiteindelijk terug. Tot verbazing van de Nederlandse ondernemers brengen de Brazilianen kort daarna een vergelijkbare slipper op de markt met dezelfde inwisselbare kleurrijke bandjes: de Troca Tira.

Niets nieuws

Grendene betwist het Nederlandse octrooi dat begin dit jaar werd geregistreerd. Volgens de Brazilianen is het octrooi niet rechtsgeldig omdat het wezenlijk niets nieuws toevoegt. Al in 1955 zijn verwisselbare bandjes vastgelegd in een Frans octrooi.

Maar de Nederlanders geloven in hun eigen uitvinding en verweren zich in de patentenzaak tegen de Braziliaanse reus. De zaak dient volgende maand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.