economie

Ontslagvergoeding van een ton voor financieel directeur Vestia

Door Anna Vossers - 28 mei 2013

De financieel directeur van woningcorporatie Vestia, Kees Wevers, krijgt bij zijn ontslag 100.000 euro mee. De kantonrechter heeft bepaald dat Wevers bij zijn gedwongen ontslag deze vergoeding krijgt vanwege arbeidsongeschiktheid, zijn leeftijd (57) en alle media-aandacht voor Vestia.

Dat meldt NRC Handelsbladdinsdag.

‘Politieke uitspraak’

Wevers, die vorig jaar moest vertrekken nadat duidelijk werd dat Vestia kampte met een miljoenentekort, moet over de vergoeding nog wel belasting betalen. Wevers’ advocaat noemt de beslissing van de kantonrechter een ‘politieke uitspraak’.

De ontslagvergoeding is namelijk fors lager dan het bedrag waarop de voormalig financieel directeur had ingezet: hij vroeg een bedrag van vijf tot zes ton. Dat hogere bedrag kwam overeen met de formule conform het sociaal plan van Vestia. Het salaris van de financieel directeur, die bijna 21 jaar in dienst was van de woningcorporatie, was per maand 13.350 euro bruto.

Te passief

Hoewel Wevers’ advocaat zegt dat de financieel directeur ‘keurig zijn werk’ deed, en de fouten bij Vestia gemaakt werden door accountants, commissarissen en toezichthouders, oordeelt de rechter anders. Volgens de rechter was Wevers’ houding ‘te passief’ en had hij te weinig kennis van exotische producten.

Bovendien zou Vestia zich onder zijn verantwoordelijkheid weinig hebben aangetrokken van controles.

Woningcorporatie Vestia kwam in de problemen door te speculeren met derivaten, verzekeringen voor rentestijging. Door de aanhoudende rentedaling heeft de corporatie een schuld opgebouwd van zeker 2 miljard euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.