economie

Pensioenregelingen CEO’s blijken vaak riant

Door Ron Kosterman - 30 mei 2013

De pensioenregelingen van hun CEO’s kosten de hoofdfondsen van de AEX-index vaak honderdduizenden euro’s per jaar. De regelingen gaan verder dan het eigenlijke doel van het aanvullend pensioen (de verzorgingsgedachte) en zijn duidelijk ook bedoeld voor extra vermogensopbouw door de CEO’s.

Dat blijkt uit een analyse door Elsevier van de jaarverslagen van de bedrijven over 2012, deze week te lezen in het omslagverhaal ‘Wie verdient wat?’. Verzekeraar AEGON was vorig jaar het meeste kwijt aan het pensioen van zijn CEO: in de pensioenpot van Alexander Wynaendts werd bijna 1,23 miljoen euro gestort.

Vuistregel

De pensioenvoorziening van een gewone werknemer vergt als vuistregel een premie die circa 20 procent van het brutosalaris bedraagt. Die voor Wynaendts bedroeg 117 procent van zijn salaris van ruim 1 miljoen euro. Andere AEX-hoofdfondsen waarbij de premie voor het pensioen van de CEO in 2012 ver boven die 20 procent lag, zijn Fugro, Shell, Reed Elsevier, Heineken, Philips en Unilever.

Belangrijk verschil is verder dat CEO’s een kleiner deel van de premie betalen dan gewone werknemers doen. Bij de laatste groep betaalt de werkgever doorgaans de helft tot 70 procent, de rest betalen de werknemers. De CEO’s betalen meestal een schijntje, Frans van Houten van Philips zelfs niets.

Versoberd

Pensioenregelingen voor gewone werknemers zijn het afgelopen decennium flink versoberd. Genoeg pensioenfondsen kampen met tekorten. En sommige bedrijven hebben of hadden recent conflicten met hun pensioenfondsen over al dan niet bijstorten om tekorten weg te werken.

Toppensioenen worden daardoor niet geraakt. Van alle CEO’s neemt alleen Feike Sijbesma van DSM genoegen met exact dezelfde regeling als zijn werknemers. De andere CEO’s hebben aparte of extra voorzieningen, waarvoor andere regels gelden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.