economie

PostNL lijdt flink verlies door aandeel in TNT Express

Door Claartje Vogel - 07 mei 2013

Postbedrijf PostNL leed vorig kwartaal een nettoverlies van 410 miljoen euro door een grote afschrijving op zijn belang in koeriersbedrijf TNT Express. Zonder het aandeel in TNT Express, zou PostNL een nettowinst hebben van 32 miljoen euro.

Dat maakt PostNL dinsdag bekend.

Aandeel TNT Express

Het postbedrijf moest 440 miljoen euro afschrijven op zijn belang van 30 procent in voormalig zusterbedrijf TNT Express. Het koeriersbedrijf zou dit jaar zijn overgenomen door het Amerikaanse UPS, maar dat ging niet door. Als TNT wel was overgenomen, had dit PostNL 1,5 miljard euro opgeleverd.

Doordat de deal met UPS niet doorging, is PostNL’s belang in het koeriersbedrijf een stuk minder waard. Volgens boekhoudregels moet dat worden verwerkt in de cijfers.

Postmarkt krimpt

De omzet van PostNL is het eerste kwartaal van dit jaar licht gestegen, maar de winst – afgezien van de afschrijving op TNT – is bijna de helft lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen voorspelt dat de postmarkt met 8 tot 10 procent zal krimpen dit jaar. Het aantal geadresseerde post daalde het eerste kwartaal met 9,5 procent.

Reorganisatie

PostNL bezorgde wel meer pakjes en buitenlandse post.

Verhagen zegt dat de reorganisatie van het bedrijf, die de achteruitgang tegen moet gaan, volgens plan verloopt. Volgens de bestuursvoorzitter is de kwaliteit van de postbezorging verbeterd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.