economie

Regeling restschuld moet huizenkopers helpen

Door Annemarie van Ulden - 06 mei 2013

Minister Stef Blok (VVD) voor Wonen wil opnieuw ingrijpen in de vastzittende huizenmarkt. Hij wil dat huizenkopers hun restschuld moeten kunnen meenemen naar een nieuwe Nationale Hypotheek Garantie-hypotheek.

Dit meldt het Financieele Dagblad maandag.

Restschuld

Als een woning bij verkoop minder oplevert dan de uitstaande schuld, ontstaat een restschuld. Het meefinancieren van deze schuld kan de vastzittende huizenmarkt een impuls geven, maar het Waarborgfonds Eigen Woning – dat de NHG verstrekt – staat dit niet toe. Het waarborgfonds gaat nu in overleg met minister Blok om de regeling te verruimen.

De huidige Regeling Hypothecair Krediet maakt het banken en verzekeraars al wel mogelijk om huizenkopers met een restschuld meer te lenen dan 105 procent van de woningwaarde, maar bij de NHG is dat vooralsnog niet mogelijk.

Woonakkoord

Het nieuwe plan komt nog geen drie maanden na het woonakkoord.

In het regeerakkoord werd al vastgelegd dat de rente op een restschuld gedurende tien jaar mag worden afgetrokken van de inkomstenbelasting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.