economie

Verantwoordingsdag: staatsschuld stijgt per dag 67 miljoen euro

Door Anna Vossers - 15 mei 2013

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) biedt woensdag op Verantwoordingsdag het Financieel Jaarverslag van het Rijk over 2012 aan, donderdag volgt het Verantwoordingsdebat. Lees hieronder een overzicht van de belangrijkste cijfers.

Op de derde woensdag in mei, Verantwoordingsdag, moet de minister van Financiën elk jaar laten zien hoe de begroting -die anderhalf jaar eerder op Prinsjesdag werd vastgesteld- in werkelijkheid heeft uitgepakt. Het Financieel Jaarverslag over 2012 werd vorige week al bekendgemaakt.

Daaruit bleek dat de staatsschuld, die eind 2011 nog 392,5 miljard euro bedroeg, is opgelopen tot 428 miljard euro, 4,1 procent van het Bruto Binnenlands Product. Per dag is de staatsschuld van Nederland dus opgelopen met 67 miljoen euro. Al vier jaar neemt de staatsschuld per dag gestaag toe.

Tegenvallers

De belastinginkomsten van het Rijk waren lager door de tegenvallende economie: 127,6 miljard euro, dat was 11,4 miljard minder dan begroot. Door de tegenvallende economie kwam er via alle belastingen minder binnen dan het kabinet verwacht had: de vennootschapbelasting (2,5 miljard euro minder), omzetbelasting (2,3 miljard euro minder) inkomstenbelasting (2,9 miljard euro minder) en overdrachtsbelasting (0,5 miljard euro minder).

Andere belangrijke tegenvallers: de uitgaven in AWBZ-instellingen (662 miljoen euro meer dan begroot), werkloosheidsuitgaven (1,1 miljard meer dan begroot).

Meevallers

Er waren ook meevallers: de overheid gaf in totaal 2,6 miljard euro minder uit dan begroot op Prinsjesdag.

De uitgaven aan farmaceutische hulp vielen mee (827 miljoen euro minder dan begroot), de afdrachten aan de Europese Unie waren lager (900 miljoen minder dan begroot) en de verlengde nullijn voor ambtenaren, waardoor salarissen niet stegen, zorgde voor 800 miljoen euro minder uitgaven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.