economie

Vijf tips om goedkoper te beleggen

Door Heidi Klijsen - 07 mei 2013

De kosten van beleggen kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Zeker in mindere beursjaren slokken ze een groot deel van het rendement op.

Elsevier geeft u vijf tips om goedkoper te beleggen.

1. Beleg via internet

Zelf orders inleggen via internet is een stuk goedkoper dan via een beleggingsadviseur. Vergelijkingssite brokertarieven.nl biedt inzicht in de kosten van banken en brokers.

2. Vermijd samengestelde fondsen

Kijk uit met zogeheten ‘funds of funds’: fondsen die op hun beurt weer in een mandje beleggingsfondsen beleggen. Door deze opeenstapeling van fondsen bent u altijd duur uit. Soms kan het wel aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld als het gaat om markten waar u zelf niet goed rechtstreeks kunt beleggen, zoals China of India.

3. Muteer niet te veel

Als u veel muteert in uw portefeuille, kunnen de aan- en verkoopkosten behoorlijk oplopen. Plaats ook niet teveel kleine orders; die zijn vaak relatief duurder dan grote. Zeker bij beleggers met een bescheiden belegbaar vermogen drukken de kosten flink op het rendement. Beleggingsfondsen liggen dan meer voor de hand dan ‘losse’ aandelen. Dit is ook uit oogpunt van risicospreiding verstandiger.

4. Indexbeleggen

Door te beleggen in indexfondsen of indextrackers bespaart u veel kosten. Indexfondsen hebben geen dure specialisten in dienst, die met kostbare technieken de koersen proberen te voorspellen. Ze volgen zo nauwkeurig mogelijk een bepaalde index, zoals de AEX of de MSCI world. Omdat er geen dure fondsbeheerder hoeft te worden betaald, blijven de kosten laag (meestal zo’n 0,5 procent per jaar).

5. Lees de kleine lettertjes

Lees altijd goed de voorwaarden voordat u een beleggingsovereenkomst ondertekent. Zijn deze niet duidelijk, teken dan niet voordat u precies weet wat u gaat betalen. En informeer bij een potentiële vermogensbeheerder ook altijd naar het aantal transacties dat hij doet en hoeveel dat kost.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.