economie

Weekers: geen uitkering bij aanvrager met verhoogd risico

Door Servaas van der Laan - 10 mei 2013

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) neemt extra maatregelen om belastingfraude tegen te gaan. Zo zullen bij de Belastingdienst onbekende aanvragers of mensen met een verhoogd risicoprofiel in eerste instantie geen toeslag uitgekeerd krijgen.

Dat staat in een brief die Weekers vrijdagavond naar de Tweede Kamer stuurde.

In de brief staan de maatregelen die het ministerie van Financiën neemt om belastingfraude tegen te gaan. De maatregelen zijn versterkt nadat de nieuwe vorm van fraude werd ontdekt die werd gepleegd door Bulgaarse spookburgers.

Controle vooraf

Als een aanvrager van een toeslag niet bekend is bij de Belastingdienst, kan hij geen uitkering krijgen. Volgens het huidige systeem werd dit pas gecontroleerd nadat de toeslagen werden uitgekeerd.

In het geval van de Bulgaarse spookburgers bleek terugvorderen niet meer mogelijk, omdat de aanvragers al lang weer terug waren naar hun thuisland.

Risicoprofielen

Een andere maatregel betreft de risicoprofielen die door de Belastingdienst in samenwerking met gemeenten worden opgesteld. 
Onduidelijk is wat de fiscus precies verstaat onder risico verhogende factoren.

Gedacht kan worden aan niet verifieerbare werkgeversinformatie of achternamen die in het verleden zijn verbonden aan fraude.

Ook verdachte adressen zullen door de fiscus in de gaten worden gehouden. Als de Belastingdienst twijfels heeft, wordt de aanvrager ontboden op het loket van de dienst. Weekers hoopt zo spookburgers het leven zuur te maken.

95 miljoen euro

Over de Bulgaarse fraude kan de staatssecretaris geen inhoudelijke informatie geven vanwege het lopende onderzoek. Wel is in de brief te lezen dat de Belastingdienst nu voor 95 miljoen euro aan vorderingen heeft openstaan bij fraudeurs.

Weekers zegt zich er bewust van te zijn dat een deel van dat bedrag nooit meer terug zal worden gezien. Opvallend is verder dat de Belastingdienst in 2007 nog maar één fraudezaak doorgaf aan het Openbaar Ministerie. In 2012 waren dat er al 274.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.