economie

Abvakabo FNV: ‘6 miljard bezuinigen is einde Sociaal Akkoord’

Door Anna Vossers - 22 juni 2013

Als het kabinet de plannen om 6 miljard euro te bezuinigen doorzet, betekent dat het einde van het Sociaal Akkoord. Abvakabo FNV vindt ‘afspraak is afspraak’ en ziet de plannen van Rutte niet zitten.

Dat zei de voorzitter van Abvakabo FNV, Corrie van Brenk, zaterdag bij Tros Kamerbreed. Van Brenk verloor in mei nog van Ton Heerts in de verkiezing om het voorzitterschap van de overkoepelende vakbond FNV.

Bezuinigingen

Premier Mark Rutte liet vrijdag in het wekelijks gesprek met de minister-president nogmaals weten dat het kabinet pas in augustus een beslissing neemt over nieuwe bezuinigen.

In het Sociaal Akkoord werd nog voor 4 miljard euro aan bezuinigingen in de ijskast gezet. Abvakabo FNV staat erop dat de afspraken blijven zoals ze zijn gemaakt. Als het kabinet toch 6 miljard euro bezuinigt ‘dan hebben we geen sociaal akkoord meer’, zei Van Brenk.

Spelen met vuur

Van Brenk is niet degene die bij de vakbond over de beslissing gaat. Zij is alleen voorzitter van Abvakabo, een van de zelfstandige bonden die deel uitmaken van de FNV.

Ton Heerts gaat als voorzitter van de FNV over de kwestie. Maar ook Heerts liet eerder deze week al weten dat het kabinet ‘met vuur speelt‘ als het de bezuinigingsplannen doorzet. Als het aan Heerts ligt, gaat het kabinet terug naar Brussel met de boodschap dat de extra bezuinigingen nu niet kunnen doorgaan.

Als het kabinet toch meer bezuinigt, gaat de FNV actievoeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.