economie

Bankenvereniging wil eed en tuchtrecht voor alle bankiers

Door Shari Deira - 24 juni 2013

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) pleit voor een systeem van tuchtrecht voor bankiers. Ook zouden alle bankmedewerkers voortaan een eed moeten afleggen, waarmee ze onder meer verklaren integer en in het belang van de klant te handelen.

De nieuwe NVB-voorzitter Chris Buijink lichtte het voorstel maandag toe op Radio 1. Hij hoopt op deze manier te zorgen voor een cultuurverandering in de bankensector.

Cultuuromslag

Bankmedewerkers die zich niet aan de eed houden, zouden een straf opgelegd moeten krijgen. Als de overtreding ernstig is, zou de medewerker niet meer in de bankensector mogen werken.

Volgens Buijink laat de bankensector met een eed en strafmaatregelen zien dat de cultuuromslag ‘niet alleen bij woorden blijft’. Hij hoopt het vertrouwen in de bankensector op deze manier verder te herstellen.

Bestuurders

In januari 2010 trad de Code Banken in werking. Naleving hiervan wordt gecontroleerd door een onafhankelijke commissie. De code houdt onder meer in dat alleen bestuurders een eed afleggen. De NVB wil dit nu uitbreiden naar alle bankmedewerkers.

Buijink, die op 1 juni is aangetreden als voorzitter van de NVB, gaat het voorstel in het najaar verder uitwerken.

Toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) pleitte vorig jaar ook voor de invoering van een eed of belofte voor al het bankpersoneel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.