economie

‘Begrotingstekort waarschijnlijk toch dit jaar onder 3 procentsnorm’

Door Anna Vossers - 27 juni 2013

Het begrotingstekort van Nederland voldoet waarschijnlijk al dit jaar aan de Europese norm. Uit cijfers die het CBS vrijdag presenteert blijkt dat het tekort toch niet boven de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitkomt, terwijl eerder nog werd aangenomen dat het tekort 3,5 procent zou worden.

Dat schrijft RTL Nieuws op basis van Haagse bronnen.

Rekenverschil

Nederland had al toestemming gekregen om dit jaar een groter begrotingstekort dan de Europese norm van 3 procent te halen. Maar nu blijkt dat Brussel anders rekent dan Nederland.

Tegenvallers die het kabinet meetelde, waaronder de redding van de SNS Bank die de staat 3,7 miljard euro kostte, hoeven van Brussel niet mee te tellen. De redding van SNS is met de nieuwe CBS-berekening niet ineens goedkoper uitgevallen, maar door een andere boekhoudkundige berekening is die alleen minder ‘saldorelevant’

Het kabinet zal de CBS-berekening naar verwachting niet zien als een meevaller. De bijstelling voor 2013 is eenmalig en heeft geen gevolgen voor het daadwerkelijke tekort voor volgend jaar of voor de opdracht die het kabinet zich heeft gesteld om volgend jaar 6 miljard euro extra te bezuinigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.