economie

‘Belastingverhogingen nodig bij extra ombuigingen’

Door Shari Deira - 01 juni 2013

De extra ombuigingen die het kabinet voor volgend jaar moet doorvoeren, zullen voor een groter deel bestaan uit lastenverzwaringen dan VVD en PvdA nu uitdragen.

Bronnen binnen de coalitie zeggen tegen NRC Handelsblad dat premier Mark Rutte (VVD) de kritiek binnen zijn partij voor wil zijn.

Haalbaar

Rutte heeft de afgelopen weken regelmatig gezegd dat de extra ombuigingen die nodig zijn om het begrotingstekort terug te dringen voor maximaal eenderde uit lastenverzwaringen bestaan. Voor de overige tweederde gaat het om bezuinigingen.

Binnen de VVD is de weerstand groot tegen verdere lastenverzwaringen. Volgens ingewijden is de verhouding zoals Rutte die voorstelt niet haalbaar.

Langzaam

Nederland moet het begrotingstekort volgend jaar terugdringen tot maximaal 3 procent. De Europese Unie heeft ons land hiervoor een jaar uitstel gegeven.

Belastingverhogingen zijn in een later stadium makkelijker door de Tweede Kamer heen te krijgen. Snijden in overheidsuitgaven komt te langzaam op gang om al in 2014 een positief effect te hebben, schrijft de krant.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.