economie

Dijsselbloem: half miljoen voor NS-topman is rechtvaardig

Door Servaas van der Laan - 04 juni 2013

Dat de nieuwe topman van de Nederlandse Spoorwegen (NS) een half miljoen euro per jaar gaat verdienen is volstrekt te rechtvaardigen. De NS is een groot bedrijf dat dito verantwoordelijkheden met zich meedraagt.

Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdagavond bij Knevel & Van den Brink.

Vijf ton

De nieuwe bestuursvoorzitter van het spoorbedrijf krijgt 416.000 euro vast met een eventuele bonus van 20 procent.

Dijsselbloem onderstreepte dat dit 34 procent minder is dan de opgestapte topman Bert Meerstadt verdiende. ‘Die daling is goed, het huidige salaris is nu rechtvaardig,’ zei de minister.

Dijsselbloem wilde niet al te veel ingaan op het mislukte avontuur met de Italiaanse Fyra. Volgens de minister zijn er nog teveel vragen onbeantwoord gebleven in de zaak. Het is daarom ook nog niet zeker dat de Fyra definitief van de baan is.

Bezuinigingen

In hetzelfde gesprek zei Dijsselbloem dat er in Nederland verkeerd tegen de bezuinigingen van 46 miljard euro aan wordt gekeken. De minister onderstreepte dat ook bezuinigingen op overheidsuitgaven deel uit maken van dat bedrag.

Aan het einde van het gesprek had Dijsselbloem nog een positieve noot over voor de woningmarkt. Volgens de PvdA’er lijkt de bodem van de huizencrisis te zijn bereikt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.