economie

Dijsselbloem: meer sparen voor hypotheek is ‘verstandig’

Door Anna Vossers - 28 juni 2013

Banken mogen alleen nog risico’s aangaan die verband houden met het bedienen van klanten, handel voor eigen gewin kan niet meer. Ook moeten starters meer gespaard hebben voor ze een hypotheek kunnen krijgen.

Er zijn sterke en stabiele banken met voldoende kapitaalbuffers nodig, die onafhankelijk zijn van overheidssteun. Dat stelt de commissie-Wijffels in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Sparen

Meer stabiliteit betekent volgens de commissie ook dat banken voortaan voorzichtiger te werk moeten gaan bij het verstrekken van hypotheken. Huizenzoekers zouden nog maar 80 procent van de waarde van het huis dat ze kopen mogen lenen.

Minister Dijsselbloem noemde dit idee om huizenkopers eerst te laten sparen voor ze een woning kopen vrijdag ‘verstandig’. Volgens hem zijn er in Nederland de afgelopen jaren te hoge hypotheken verstrekt, ook vergeleken met andere landen. Op de rest van het rapport-Wijffels reageert het kabinet pas later.

Kapitaalvereisten

Een andere conclusie van de commissie is dat de overheid moet zorgen dat de banken eerder aan de Europese kapitaalvereisten (Bazel III) voldoen dan volgens de Europese regels verplicht.

De commissie-Wijffels raadt verder aan om de bankbelasting af te schaffen. Daarnaast vindt de commissie dat het voor buitenlandse banken gemakkelijker moet worden om in Nederland diensten aan te bieden.

Standaardproducten

Binnen Nederland moeten banken ervoor zorgen dat hun diensten helderder te vergelijken worden. Dat kan met de invoering van standaardproducten, zegt de commissie.

Voor klanten was het tot nu toe vaak niet duidelijk wat voor product zij kochten, wat leidde tot veel schade bij consumenten die bijvoorbeeld woekerpolissen aangeschaft bleken te hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.