economie

DNB: tot 8 miljard euro extra bezuinigingen nodig

Door Anna Vossers - 10 juni 2013

Om het begrotingstekort van Nederland aan de Europese normen te laten voldoen, zijn voor 6 tot 8 miljard euro extra bezuinigingen nodig. De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,8 procent, in 2014 is een bescheiden groei van 0,5 procent te verwachten.

Dat berekent De Nederlandsche Bank (DNB). Het kabinet neemt pas in augustus besluiten over nieuwe bezuinigingen.

Tekort

Alleen met 6 tot 8 miljard euro bezuinigingen voldoet Nederland in 2014 aan de Europese norm van een maximaal begrotingstekort van 3,0 procent van het bruto binnenlands product (bbp), schrijft DNB.

Eerder liet eurocommissaris Olli Rehn weten dat Nederland moet zorgen voor een veiligheidsmarge en daarom nu maatregelen moet nemen om op een tekort van 2,8 procent uit te komen. Als de economie in 2014 niet aantrekt, is de kans dan groter dat Nederland toch aan de Europese eisen voldoet.

Het overheidstekort komt volgens DNB in 2013 op 3,5 procent van het bbp uit, in 2014 op 3,9 procent als er niet voor 6 tot 8 miljard euro wordt bezuinigd. De staatsschuld stijgt dan tot 75,3 procent van het bbp.

Lichtpuntjes

Er zijn een paar lichtpuntjes, schrijft DNB: Nederland heeft een sterke concurrentiepositie en een hoge participatiegraad.

Maar het blijft slecht gaan met de wereldeconomie, waarvan Nederland als exportland sterk afhankelijk is. De relevante wereldhandel groeide in 2012 slechts 1 procent en voor dit jaar verwacht DNB hetzelfde percentage.

Daarnaast geven huishoudens, banken, pensioenfondsen en de overheid weinig uit. De werkloosheid blijft volgens DNB oplopen: halverwege 2014 heeft naar verwachting 7,2 rpocent van de beroepsbevolking geen baan. Dit jaar is dat volgens de DNB-berekeningen 6,7 procent. Sinds 1983 is de werkloosheid nooit meer zo snel opgelopen in één jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.