economie

ECB verwacht gematigd herstel economie later dit jaar

Door Shari Deira - 13 juni 2013

Er zijn donderdag uiteenlopende voorspellingen gedaan over de economie in Europa. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nog altijd uit van een stabilisatie en een licht herstel van de economie in de eurozone, terwijl de Wereldbank uitgaat van krimp.

De Wereldbank verwacht een krimp van liefst 0,6 procent in Europa. Eerder ging de Wereldbank nog uit van een krimp van 0,1 procent.

In een maandelijks bulletin schrijft de ECB dat er nog altijd zaken zijn die de economie van Europa kunnen bedreigen. De bank wijst onder meer op een te langzame of onvolledige uitvoering van hervormingsprogramma’s in eurolanden.

Krimp

Tegelijkertijd heeft de Wereldbank de groeiverwachting voor de wereldwijde economie naar beneden bijgesteld. De wereldeconomie zal dit jaar met 2,2 procent groeien, terwijl in januari nog werd uitgegaan van 2,3 procent groei.

Bezuinigingen in Europa zouden de groeiverwachting beperken. In het tweejaarlijkse Global Economic Prospects-rapport waarschuwt de Wereldbank dat grote ontwikkelde landen zich moeten richten op structurele hervormingen.

Waren deze landen in het verleden nog de aanjagers van de wereldwijde economische groei, nu zullen ze niet meer terugkeren op het niveau van voor de crisis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.