economie

EU-commissaris: Nederland mag 3-procentsnorm later halen

Door Arne Hankel - 11 juni 2013

Nederland kan mogelijk meer tijd krijgen om het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen als de economische groei tegenvalt. Eurocommissaris Olli Rehn zei dat dinsdag na een gesprek met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

‘Als de groei verslechtert, heeft dat ook een impact op het begrotingstekort. Dan is het volgens het begrotingspact mogelijk om een verlenging van de deadline te overwegen, op voorwaarde dat de structurele hervormingen worden uitgevoerd,’ zei Rehn.

Advies Rehn

Rehn had Nederland eerder aangeraden om een veiligheidsmarge aan te houden en het overheidstekort volgend jaar naar 2,8 procent te brengen, waar 3 procent de afspraak is in het Europese begrotingspact.

Dijsselbloem maakte duidelijk dat Nederland dat advies van Rehn niet kan opvolgen. ‘Het kost ons al heel veel moeite om 3 procent te halen. 2,8 kan wijs zijn en ik deel zijn ambitie, maar het zal moeilijk genoeg zijn om de 3 procent te halen.’

Cijfers DNB

De Nederlandsche Bank maakte gisteren bekend dat om het begrotingstekort van Nederland aan de Europese 3 procentsnorm te laten voldoen, 6 tot 8 miljard euro extra bezuinigingen nodig zijn.

Volgens de DNB-berekeningen krimpt de Nederlandse economie dit jaar met 0,8 procent. In 2014 is een bescheiden groei van 0,5 procent te verwachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.