economie

Financiële sector flink gekrompen: 46.000 banen weg

Door Servaas van der Laan - 08 juni 2013

In de bank- en verzekeraarswereld heeft zich vanaf het begin van dit millenium een flinke ontslaggolf voorgedaan. Zeker 46.000 werknemers in de financiële sector raakten hun baan kwijt.

Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van de meest recente cijfers van uitkeringsinstantie UWV, de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars.

De krimp wordt veroorzaakt door automatisering, verzadiging van de markt en kreeg in 2007 met de kredietcrisis en later de bankencrisis nog eens een extra impuls.

Minder bankiers

De bankensector wordt het hardste getroffen. Werkten er in het jaar 2000 nog 130.000 mensen, daar zijn dat er dertien jaar later nog 90.000. Dat is een krimp van 31 procent.

In de verzekeringsbranche zijn de problemen minder groot. Daar verdwenen in dertien jaar tijd 5.000 banen.

Ontslaggolf

Volgens het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) is de ontslaggolf in de financiële wereld zowel procentueel als absoluut heftiger dan in andere sectoren.

Sinds 2009 kromp de werkgelegenheid met 12,3 procent. Het UWV verwacht niet dat die banen weer terug zullen komen. Geautomatiseerde processen hebben in veel gevallen definitief de traditionele arbeidsplaatsen ingenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.