economie

‘Financiële sector moet zelf redding van banken betalen’

Door Anna Vossers - 26 juni 2013

De Europese ministers van Financiën zijn het erover eens dat banken als ze in financiële problemen komen, eerst bij hun beleggers moeten aankloppen. Kleine spaarders met een bedrag tot 100.000 euro op hun rekening, hoeven niet bij te dragen aan de redding van banken.

Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA), voorzitter van de Eurogroep, voorafgaand aan een ingelaste vergadering in Brussel.

Volgorde

Als een bank failliet dreigt te gaan, moet niet langer de belastingbetaler die bank redden, maar de sector zelf. In eerste instantie moeten de aandeelhouders en obligatiehouders bijspringen, daarna andere banken. Kleine spaarders worden ontzien.

De afspraken over de redding van banken vallen onder de nationale verantwoordelijkheid van de eurolanden afzonderlijk. Dijsselbloem hoopt door het afspreken van ‘gezamenlijke spelregels’ te bewerkstelligen dat de financiële sector zelf ‘de klap van de rekening gaat betalen’.

Bankenunie

De eurolanden werken aan een bankenunie, een samenwerkingsverband waarbij alle banken onder een toezichthouder vallen.

‘Het zal nog ingewikkeld worden,’ zei Dijsselbloem over de ingelaste vergadering van de Eurogroep. Dijsselbloem kwam vorige maand onder vuur te liggen toen NRC Handelsblad schreef dat in diverse hoofdsteden de kritiek op Dijsselsbloems functioneren als voorzitter van de Eurogroep groeit. Alles wordt binnen de Eurogroep ‘met een Nederlands sausje overgoten’, vinden ambtenaren uit andere landen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.